z roko v roki Seznam forumov z roko v roki
za otroke s posebnimi potrebami, njihove starse in ucitelje
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




MAŠČOBE IN ZABELE

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    z roko v roki Seznam forumov -> stari recepti in napotki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tinka
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09
Prispevkov: 840

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2013 11:32    Naslov sporočila: MAŠČOBE IN ZABELE Odgovori s citatom

SVINJSKA MAST

Za čisto svinjsko mast jemljemo slanino.
Zrežemo na majhne kocke in pretopimo v kozici,
kamor smo nalili malo zajemalko vode.
Ko so ocvirki lepo rumeni, odlijemo mast še vročo
v posodo za njo, ocvirke pa spravimo posebej in jih na
vrhu zalijemo z mastjo, da ne more zrak do njih.
Ocvirke je dobro malo nasoliti.
_________________
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinka
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09
Prispevkov: 840

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2013 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MEŠANA MAST

Lep in bel loj debelega goveda zrežemo na
kocke in zalijemo z vodo.
V vodi naj stoji pol dneva.
Nato vodo odlijemo in loj na drobno
sesekamo ali razrežemo na mesnem stroju.
Na 1 kg loja prilijemo 3 dcl mleka.
Nato loj v ponvi dobro prekuhamo,
da postane čist. Še vročega
precedimo in mu primešamo polovico
svinjske masti. Takšna mast je prav okusna,
moramo pa jedi, pripravljene s takšno mastjo,
prinašati vroče na mizo.
Mast napravimo bolj okusno, če ocvremo z njo
malo čebule in lovorjevih listov. Potem pa
liste vzamemo iz masti.
_________________
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinka
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09
Prispevkov: 840

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2013 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RASTLINSKE MASTI

Iz kakovostnih orehov delajo v tovarnah mast,
ki ne pride pri nas toliko v poštev,
ker sta živilska mast in margarina poceni.
Mnogo je ljudi, ki ne marajo uživati živalske masti.
Zato se jim pripravljajo vse jedi na olju prav
tako dobro in okusno. Za te namene mora biti
olje dobro in očiščeno.
_________________
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinka
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09
Prispevkov: 840

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2013 11:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BUČNO OLJE IN SONČNIČNO OLJE

Na Štajerskem delajo prav okusno
in zelo mastno bučno olje iz
bučnih pečk. To olje je zlasti za
solate zelo priporočljivo.
Prav tako je sončnično olje prav okusno.
_________________
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinka
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09
Prispevkov: 840

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2013 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SUROVO MASLO

Surovo maslo uporabljamo za zabele
kakor maslo ali mast. Ne sme pa biti
žaltavo ali grenko. Če postane maslo
žaltavo, ga pregneti nekajkrat v mrzli vodi,
ki jo menjaj in prideni(dodaj) potem na liter vode
žlico sode bikarbone in pusti maslo v njej
pol ure, potem pa vodo zopet menjaj,
če še ni izgubilo slabega okusa.
_________________
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinka
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09
Prispevkov: 840

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2013 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MASLO

Surovo maslo pristavi v kozici k ognju,
da se stopi. Ko začne maslo vreti,
pobiraj pene z njega.
Maslo je dovolj kuhano,
ko je popolnoma čisto in se
usedejo tropine na dno ponve.
Potem odlij maslo previdno v
snažno(čisto) skledo in pazi, da ne
odliješ tudi tropin. Nato se maslo
ohladi, da se strdi. Če hočeš imeti
izvrstno maslo, mora biti tudi
surovo maslo najboljše in
popolnoma sveže.
_________________
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinka
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09
Prispevkov: 840

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2013 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZASEKA

Po nekaterih krajih delajo zaseko.
Svežo slanino obesijo za nekaj dni
v dim, jo potem sesekajo, scvrejo
in nalijejo z njo posode za mast.
_________________
Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    z roko v roki Seznam forumov -> stari recepti in napotki
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.