Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tinka Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09 Prispevkov: 840
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 11:32 Naslov sporočila: MAŠČOBE IN ZABELE |
|
|
SVINJSKA MAST
Za čisto svinjsko mast jemljemo slanino.
Zrežemo na majhne kocke in pretopimo v kozici,
kamor smo nalili malo zajemalko vode.
Ko so ocvirki lepo rumeni, odlijemo mast še vročo
v posodo za njo, ocvirke pa spravimo posebej in jih na
vrhu zalijemo z mastjo, da ne more zrak do njih.
Ocvirke je dobro malo nasoliti. _________________ Lep pozdrav.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tinka Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09 Prispevkov: 840
|
Objavljeno: 17 Maj 2013 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
MEŠANA MAST
Lep in bel loj debelega goveda zrežemo na
kocke in zalijemo z vodo.
V vodi naj stoji pol dneva.
Nato vodo odlijemo in loj na drobno
sesekamo ali razrežemo na mesnem stroju.
Na 1 kg loja prilijemo 3 dcl mleka.
Nato loj v ponvi dobro prekuhamo,
da postane čist. Še vročega
precedimo in mu primešamo polovico
svinjske masti. Takšna mast je prav okusna,
moramo pa jedi, pripravljene s takšno mastjo,
prinašati vroče na mizo.
Mast napravimo bolj okusno, če ocvremo z njo
malo čebule in lovorjevih listov. Potem pa
liste vzamemo iz masti. _________________ Lep pozdrav.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tinka Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09 Prispevkov: 840
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
RASTLINSKE MASTI
Iz kakovostnih orehov delajo v tovarnah mast,
ki ne pride pri nas toliko v poštev,
ker sta živilska mast in margarina poceni.
Mnogo je ljudi, ki ne marajo uživati živalske masti.
Zato se jim pripravljajo vse jedi na olju prav
tako dobro in okusno. Za te namene mora biti
olje dobro in očiščeno. _________________ Lep pozdrav.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tinka Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09 Prispevkov: 840
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
BUČNO OLJE IN SONČNIČNO OLJE
Na Štajerskem delajo prav okusno
in zelo mastno bučno olje iz
bučnih pečk. To olje je zlasti za
solate zelo priporočljivo.
Prav tako je sončnično olje prav okusno. _________________ Lep pozdrav.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tinka Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09 Prispevkov: 840
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
SUROVO MASLO
Surovo maslo uporabljamo za zabele
kakor maslo ali mast. Ne sme pa biti
žaltavo ali grenko. Če postane maslo
žaltavo, ga pregneti nekajkrat v mrzli vodi,
ki jo menjaj in prideni(dodaj) potem na liter vode
žlico sode bikarbone in pusti maslo v njej
pol ure, potem pa vodo zopet menjaj,
če še ni izgubilo slabega okusa. _________________ Lep pozdrav.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tinka Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09 Prispevkov: 840
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
MASLO
Surovo maslo pristavi v kozici k ognju,
da se stopi. Ko začne maslo vreti,
pobiraj pene z njega.
Maslo je dovolj kuhano,
ko je popolnoma čisto in se
usedejo tropine na dno ponve.
Potem odlij maslo previdno v
snažno(čisto) skledo in pazi, da ne
odliješ tudi tropin. Nato se maslo
ohladi, da se strdi. Če hočeš imeti
izvrstno maslo, mora biti tudi
surovo maslo najboljše in
popolnoma sveže. _________________ Lep pozdrav.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tinka Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.03. 2009, 08:09 Prispevkov: 840
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
ZASEKA
Po nekaterih krajih delajo zaseko.
Svežo slanino obesijo za nekaj dni
v dim, jo potem sesekajo, scvrejo
in nalijejo z njo posode za mast. _________________ Lep pozdrav.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|